Soyuq iqlimdə payız və qış aylarında təzə meyvə tapmaq çətin olsa da, siz yəqin ki, yerli ərzaq mağazalarında xurmanın peyda olduğunu görürsünüz. Bu şirin, parlaq narıncı rəngli meyvə payızda və qışın əvvəlində yetişir və çoxsaylı faydalı xassələrə malikdir.
Qaynarinfo xəbər verir ki, bunu "Verywell health" saytı yazır.
Xurmanın qida dəyəri
Ümumiyyətlə, Fuyu, Haçiya və Kaki də daxil olmaqla bir neçə növ xurma var. Onların mövsümü bir qədər fərqlənsə də, xurmanın əsas mövsümü oktyabrdan yanvar ayına qədər davam edir.
"Xurma olduqca universal bir qidadır, çünki şirin, bal dadı var. Onu xam halda, alma və ya armud kimi, qurudulmuş və ya bişmiş halda yemək olar", deyə Nevada Universitetinin (Las-Veqas) magistr dərəcəli qeydiyyatdan keçmiş pəhriz uzmanı, qidalanma və diyetologiya təhsil proqramının direktoru və baş müəllimi Samantha M. Koquan izah edib.
Məlumdur ki, təxminən 168 qram ağırlığında olan bir xurma aşağıdakıları ehtiva edir:
* 120 kalori;
* 32 q karbohidrat;
* 1 q zülal;
* 0,3 q yağ;
* 6 q lif.
Koquanın vurğuladığı kimi, xurma lif, vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir, bu da onu sağlamlıq üçün çox faydalı edir. Xurmanın antioksidant xassələri sayəsində o, iltihabı azaltmağa kömək edə bilər.
Xurma ürək sağlamlığını yaxşılaşda bilər
Xurma həmçinin ürək xəstəlikləri riskinin azalmasında rol oynaya bilən folatlar ehtiva edir.
"O, həmçinin ürək üçün faydalı olan fitokimyəvi maddələr də ehtiva edir", deyə diyetoloq və Boston Universitetində qidalanma professoru Yoan Salc Bleyk bildirib.
Bundan əlavə, xurma qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edən, ürək üçün faydalı olan kalium və manqan kimi minerallar ehtiva edir. Həmçinin, xurmadakı lifin LDL xolesterin səviyyəsini aşağı salmağa kömək etməklə ürək sağlamlığına müsbət təsir göstərə biləcəyini Koquan qeyd edib:
"Lif, yağlar və öd duzları ilə birləşərək onları qan axınından çıxarır. Üstəlik, qan şəkəri səviyyəsini tənzimləmək üçün lif zəruridir".
Koquanın sözlərinə görə, lif həm də düzgün həzm üçün lazımdır, çünki o, nizamlı ifrazatı dəstəkləyir, toxluq hissi verir və karbohidratların həzmini yavaşladaraq qlükozanın qana udulmasını ləngidən jeləbənzər bir maddə yaradır. Buna görə də lif həm düzgün həzmi, həm də ürək sağlamlığını dəstəkləyir.
"Əksər yetkin amerikalılar kifayət qədər lif istehlak etmir, ona görə də xurma onu öz rasionunuza əlavə etmək üçün şirin bir yoldur", deyə Bleyk əlavə edib.
Xurma yaxşı su mənbəyidir
Bu meyvənin su tərkibi yüksəkdir və bəzi tədqiqatlar göstərir ki, bu rəqəm 80,3%-ə çata bilər.
"Yüksək su tərkibi, ehtiva etdiyi minerallar, elektrolitlər və liflərlə birləşdikdə, xurmanı müntəzəm qəbul etməyi kifayət qədər su ilə təminatı saxlamaq üçün əla bir yol edir", deyə materialda vurğulanır.
Psixi sağlamlığa və beyin sağlamlığına təsiri
Koquan deyir ki, xurmada olan bir çox qida maddələri psixi sağlamlığa və beyin sağlamlığına xidmət edir. Onlara psixi sağlamlıq üçün folatlar və maqnezium, beyin sağlamlığı üçün isə tiamin (B1) daxildir.
Bundan əlavə, tədqiqatlar göstərir ki, xurmadakı antioksidantlar idrak funksiyalarını qoruyа bilər. Həmçinin, folatlar qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalını təşviq edir, maqnezium isə sümük sağlamlığını dəstəkləyir.
Eyni zamanda, xurma sinir sistemi və hüceyrə fəaliyyətinə, həmçinin sümük və diş sağlamlığına kömək edən fosfor ehtiva edir, deyə Koquan təmin etdi.
Aydın
Şərhlər